המשפחה שלנו היא המקום בו אנו גדלים ומתפתחים. אך היא גם מעין מעבדה או מקרו קוסמוס של העולם. ההורים הם הדמויות המשמעותיות עבור הילדים ואורח החיים, ההרגלים, החוקים והאווירה המשפחתית מהווים מודל המלמד לע העולם בחוץ. העולם האמיתי. במשפחה לומדים הילדים מה צריך לעשות או להיות כדי להשתייך לעולם כדי להיות חלק ממנו.
הורים צריכים בו זמנית מחד לגרום לילד להבין שהוא צריך להתאים את עצמו לעולם ומצד שני יכול להיות שבעולם יפגוש דברים שלא מוכרים או קיימים במשפחה אך הוא צריך כלים כדי להתמודד איתם. לדוגמא: ילד שגדל במשפחה שאלימות איננה באה בחשבון בשום אופן צריך לדעת שבחוץ ישנה לעיתים אלימות איתה יצטרך להתמודד ללא באלימות מצידו בדיוק כפי שחונך. או ילד שהערך "לדבר אמת" איננה סיסמא אלא ערך אמיתי, הילד צריך להיות מודע לכך שיש אנשים שאינם דוברים אמת. כלומר לא יהיה נכון שהורים יטשטשו עבורו את המציאות אך יחד עם זאת תפקידם הוא לצייד אותו בכלים בהם ייעזר על מנת להתמודד עם מצבים או אירועים בהם ייתקל שאינם מוכרים לו במשפחתו.
מה קורה כאשר הורים מזהים שמשהו לא יציב במשפחה שלהם והם רוצים בשינוי?
כאן נכנס האימון משפחתי. האמונה שלי היא כי כמעט הכול ניתן לשנוי וליצירה מחודשת. התנאי הוא הרצון של ההורים והילדים להתגייס וליצור אותו. זה נכון לגבי הורים לילדים קטנים ואף להורים לילדים מתבגרים. לאימון משפחתי מגיעים הורים לקבל הדרכה הורית. כיצד לגשר בין מה שההורה רוצה, החזון ההורי אותו בנה לבין השטח. הורים לומדים כיצד להעביר את ערך הלימודים למרות שהחברים של הילדים לא לומדים, או כיצד להעביר את ערך הניקיון שעה שמחוץ לבית אנשים זורקים ניירות ואשפה תוך כדי הליכה ברחוב. באימון המשפחתי לומדים הורים כיצד לשלב בין הערכים בהם הם מאמינים ואותם הם רוצים להנחיל ובין ההתנהגויות אליהן נחשפים הילדים שלהם בגן, בבית הספר בשכונה או אפילו צופים בהם בטלוויזיה.
באימון המשפחתי מקבלים ההורים כלים שיאפשרו לילדים להיות מוכנים לחיים. לומדים האם וכמה לפנק את הילדים, האם הביקורת והעונשים יעילים כשיטת חינוך ועוד, ובאיזו אווירה משפחתית ובאילו שיטות חינוך אחרות כדאי להשתמש שיהיו הטובות והיעילות ביותר על מנת להכין את הילדים לחיים תוך שמירה על יחסים טובים והרמוניה במשפחה.
מה עושים במהלך אימון משפחתי?
כל אימון משפחתי מתחיל בתיאום ציפיות. לאחר שההורים תארו את המשפחה הם מביאים את הסיבות שהביאו אותם לאימון ואת המטרות שירצו להשיג בסוף התהליך. במהלך האימון מקבלים ההורים משימות שנבעו מתובנות שקיבלו תוך כדי שיחת האימון ובין אימון אחד למשנהו. היתרון בגישה של האימונית לעומת הטיפולית הוא ביכולת למדוד את התוצאות: ניתן למדוד האם חל שיפור בהתנהגות או בתפקוד של בני המשפחה, האם חל שיפור באווירה המשפחתית. בתהליך האימון יש קשר רצוף בין המתאמן למתאמן שנמצא שם כדי לעודד לחזק ולהזכיר את המטרות שאולי נשכחו תוך כדי מהלך החיים המטורף בהם אנו חיים.
לאחר שהורים הגיעו לתובנות ולהבנות הם מקבלים משימות שאם יבצעו אותן הם יגיעו תוך מספר קצר של אימונים לתוצאות המיוחלות אותן הציבו בתחילת התהליך.
שרה נייס, הדרכת הורים 20 שנים, בשנים האחרונות אני מאמנת משפחתית ומרצה להורים. שנים רבות של ידע וניסיון אישי ומקצועי שרכשתי יחד עם אמונה מלאה בגישה האדלריאנית, מאפשרים לי להעניק לכל משפחה את המתנה הגדולה מכולן - בנייה והעצמת המשפחה – הורות מאושרת. אימון משפחתי מתאים גם למשפחות חד-הוריות, סבים וסבתות, זוגות שעומדים ללדת ולהיות הורים לראשונה. אימון משפחתי שהופך חיכוכים לחיוכים, פרטים נוספים http://www.snaiss.co.il/